Communitylid Renate Westdijk
Elkaar blijven uitdagen en ons kostbare erfgoed voorop stellen
In deze serie korte interviews gaan we in op de inspiratiebronnen, ervaringen, tips en aanbevelingen van It’s up tot us-community-leden. We bevragen hen over hun spark, en hoe zij daarmee mensen en zaken in beweging zetten en houden.
De aftrap is met Renate Westdijk, bestuurder en boardroomadviseur. Renate woont sinds haar studie in Friesland. Haar levensmotto is ‘Nee is geen optie, anders mag.’ Op LinkedIn profileert zij zich – naast haar andere functies en rollen – als communitylid van It’s up to us.
Hoe is je persoonlijke spark ontbrand?
‘In Friesland zie je iets bijzonders: de Friese paradox. Kort gezegd betekent dit dat mensen hier gelukkiger zijn, ook al hebben ze minder geld. Ik mocht een essay schrijven voor het Innovatiepact Friesland over hoe ik wil dat Fryslân er over 10 jaar uitziet. Hierin schreef ik:
"We hebben hier al iets kostbaars. Nu moeten we bedenken hoe we dat kostbare - onze basis - kunnen gebruiken om meer welvaart te creëren, zonder alles op te gebruiken. Dat lukt alleen als we een balans vinden tussen geld verdienen en zorgen voor onze omgeving. Zo stimuleren we verantwoorde groei. Laten we waarderen dat we hier gelukkig zijn en dat we een onafhankelijke houding hebben. Ken je dat gevoel wanneer je iets nieuws ontdekt en je hart een sprongetje maakt? Precies dat gevoel moeten we elkaar geven: de ruimte om iets nieuws te proberen, iets anders dan wat we gewend zijn. Het mooie is dat veel van deze ideeën al in onze cultuur verweven zitten. We hoeven alleen ons Friese hart te blijven volgen, zodat de energie blijft stromen, op elk vlak. Dat betekent: elkaar blijven uitdagen en ons kostbare erfgoed voorop blijven stellen!'
‘Dit stuk is in 2019 gepubliceerd in het boek ‘Participatieverhaal halen 2020’ en als artikel geagendeerd aan ‘de Friese tafels’ – de bestuurlijke tafels in de triple helix (ondernemers, overheid en onderwijs). Het artikel heeft geleid tot interessante gesprekken aan vele tafels. De urgentie ligt voor mij dus in het vinden van de juiste balans tussen verdienen en verzorgen, tussen vooruitgang en behoud. Ik ben er trots op dat het stuk anderen hiervan bewust heeft gemaakt.’
​
​
Hoe geef je verder invulling aan je spark als versneller vanuit It’s up to us?
‘De woorden van spreker Feike Sijbesma tijdens het startevent van ‘It’s up to us’ hebben me aan het denken gezet. Vooral het voorbeeld dat hij aanhaalde van de vrouw die hem haar kind wilde meegeven toen hij op het vliegtuig stapte terug naar Nederland en die, toen hij even aarzelde, tegen hem zei 'You know'. Dit heeft me geïnspireerd om kritisch te kijken naar de inconsistenties in beleid en uitvoering, de risico's van kiezen en niet kiezen en het belang van spreken. De gesprekken over dit soort zaken maken 'It's up to us’ zo waardevol en bieden mij meerwaarde. Ik kijk ernaar uit om te zien hoe de kracht van samenwerking ons kan helpen invloed te hebben op de maatschappij.
Hoewel ik nog geen ervaring heb als commissaris of toezichthouder, benadruk ik in mijn dagelijkse werk, bestuurlijke rollen en als betrokken ondernemer de balans tussen verdienen en verzorgen. Een gebalanceerde benadering is cruciaal voor ethiek, duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. Zo werk ik in mijn huidige rol als kwartiermaker SPUK Bedrijfsvastgoed in Fryslân met een team om ondernemers te helpen hun bedrijfspanden en processen te verduurzamen. Ook werken we aan het verbeteren van de samenwerking op bedrijventerreinen, zodat we samen kunnen bijdragen aan energietransitie, klimaatadaptatie en circulariteit, in nauwe samenwerking met lokale stakeholders.’
Tips van Renate
Welke tips heb je voor (leden van) de community om hun spark te versterken?
‘Ik realiseer me dat mensen het verschil maken. Daarom ben ik geïnteresseerd in de ‘Inner Development Goals (IDG’s) – de vaardigheden die nodig zijn voor duurzame ontwikkeling – en wil ik deze graag promoten. Er is namelijk een dringende behoefte aan het vergroten van ons collectieve vermogen om complexe uitdagingen aan te gaan. Ik geloof dat de community daarbij kan helpen door kennis te delen, interessante lezingen te organiseren en gezamenlijk keuzes te maken.
Graag zou ik ook de documentaire 'Into ice' willen aanbevelen: een episch avontuur op de Groenlandse ijskap dat tijdens het Noordelijke Filmfestival van 2022 veel indruk op me maakte. Daarnaast raad ik de uitzending van Arjen Lubach aan met het item over het gratis retourneren van pakketjes. Dat was voor mij echt een wake-up call. Deze video kan dienen als inspiratie om na te denken over acties waar je per direct ander gedrag kunt laten zien.